dinsdag 31 mei 2016

Navigeren en de GPS

Beste lezers ik ben dus gewoon om op stafkaarten te wandelen. Ik voorzag me altijd van de stafkaart van de streek en dan kocht ik een plaatselijke wandelkaart.

Best duur want de stafkaarten zijn niet goedkoop en vaak zijn de wandelkaarten echt sober en vragen ze behoorlijk wat geld voor.

Nu ik terug ben begonnen met wandelen heb ik mijn een GPS aangeschaft. Ik heb voor de Garmin etrex 20x gekozen. Deze heeft een topo kaart van europa preloaded en ik heb daar de topo Benelux Pro bijgekocht. Het is een investering maar die loont wel want je hebt niet echt wandelkaarten meer nodig en een stafkaart is ook niet echt meer nodig want met de Topo Benelux Pro heb je die eigenlijk allemaal.

Dan is het natuurlijk wel wennen aan de GPS het werk wel iets anders dan de kaarten. Hierbij geef ik jullie allen mee hoe ik te werk ga. Of dit echt de juiste manier is weet ik niet maar het werk voor mij.

Het gemakkelijkst is eigenlijke ik heb een doel waar ik naar toe wil en een vertrekpunt. En dan begin ik een route te tekenen via de Topo Benelux welke ook in mijn baseCamp staat.

Maar vaak download ik een een GPX file van het internet. Vaak zijn dit verouderde files van pakweg tussen de 5 en 10 jaar. Dus gewoonlijk is er wel wat verandert.

Ik maak van de route een spoor en geef deze de kleur zwart. Dan laat ik de route herbereken en dan ga ik het resultaat bekijken en eventueel aanpassen tot er een route naar mijn zin ontstaat. Vaak voeg ik naburige punten; monumenten watervallen, kerken, ed toe aan de route. Als de route dan naar mijn zin is laat ik ze een laatste keer herbereken en check het resultaat.

Dan stuur ik de route naar de GPS. Maar vermits de GPS vaak en dat geld zeker voor boswandelingen die routes niet leuk vind of ze vast lopen maak ik ook van de route een spoor.
Een spoor werkt altijd.

En dan vang ik de wandeling aan. En dan voeg ik waypoints en eventueel foto matriaal toe. En dan heb ik mijn gelopen spoor. Dit gelopen spoor voeg ik dan toe of ik vervang de route door mijn gelopen spoor. Vaak kom je op de wandeling nog afgesloten paden of hindernissen tegen en dan is het vaak logisch redeneren uitzoomen en inzoomen om terug op het geplande spoor te komen.

Een belangrijke tip maak altijd een waypoint vanwaar je vertrekt op die manier kan je indien je vastloopt of het niet meer weet gewoon de GPS een route laten uitzetten en terug bij je begin geraken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire Posts