zondag 9 oktober 2022

23-Brisy-Groene tocht langs de oostelijk Ourthe

 

Zondagmorgen een ontbijtje en kort daarna de auto in want het is toch meer dan 2 uurtjes rijden.

We gaan naar Brisy in de provincie Luxemburg. Ik had eigenlijk deze zomer een weekendje Ardennen willen doen maar omwille van omstandigheden is dit er niet van gekomen. Ook september was zo een maand van persoonlijke hellingen. De laatste wandeling dateert van 23/8 zag ik dus shame on me.

Waarom dan nu plots Brisy begin dit jaar was er een post van een FB oud collega over het Kasteel van Moudreux. Veel was/is er niet over te vinden maar het lijkt mij wel een mooie locatie.

Ik dus meteen mijn Basecamp open omdat ik daar wel redelijk veel wandelingen heb staan; en de wandeling die het dichts nadert is deze dus. 2 à 300 m van het Kasteel.


11:30 komen we hier aan, de rand van Brisy recht tegen over dit kruis staan een bank dus starten met een heerlijke pic-nic in de herfst zon.De wandeling start aan het kerkje/kapel van Brisy. En raar maar waar de inkom is aan deze 6 trapjes (In het wandelboek stond 7 trapjes maar tands des tijds is met 1 trapje weg).De eerste foto van de herfst paddestoelen jah je vind er wel meer van in mijn verslagen maar vaak zijn ze dan ook zo mooi en kleurrijk dat ze mij steeds blijven verrassen.

En dan het riviertje momenteel nog kleiner dan de buis die daar voor één of andere reden ligt.


500 meter verder kijk je achterom en WOW het lijkt wel of je kms verwijdert bent van de kleine kerk waar je start geeft aan hoe snel we zijn gestegen.


En deze had ik bijna mijn wandelschoen opgezet. Zijn kleur verbergt hem perfect in zijn omgeving en toch is er blijkbaar al van gegeten. Dus normaal is deze niet giftig maar ik moet zeggen ik heb in mijn leven nog nooit 1 paddestoel geplukt. Hey riscico is te groot en daarnaast zijn ze zo erg waardevol voor de natuur dat ik dit dan ook nooit zal doen.


O wat ben/was ik blij eindelijk nog eens een vliegenzwam. De meest gekende paddestoel ooit zal ik zeggen want deze rode paddestoel met witte stippen kom je in alle verhaaltjes en sprookjes tegen en is dan ook veelvuldig getekend.

Mijn vreugde wordt lachwekkend bij een paar stappen verder en dat zie je in onderstaande foto'sVoor je aan deze brug bij de Ourthe aankomt hoop je best dat het even droog is geweest want na een periode van 1 week goed weer met wel wat regen ervoor had ik het al redelijk moeilijk om een droog pad naar de brug te vinden.Op weg naar de camping 'Moulin de Bistain' vind je deze mooie Maria kapel in deze mooi rots.


En de rots partijen zijn hier mooi en indrukwekkend.

En wat verder passeer ik inderdaad het Kasteel op zo een 200 meter volgens de GPS. Als ik echter naar bovenkijk zie ik rotsen en bos en nergens in de buurt een weg naar boven. Dus op deze wandeling gaan we er niet geraken. Dus dat zal voor een volgende keer worden.
En aan de ingang van de camping vind je ook de 'Rots van Bistain'.


En op naar het volgende dorp. Door de herfstzon krijg je heel mooie kleurschakeringen.


En nu moet je wel heel erg goed kijken maar naast 1 van de witte paaltjes zit een Witte Reiger. Ik zie er verschillende als ook de Blauwe reiger rustig zittend/Vissend langs de kant. Deze vogels zijn erg schuw en dus moeilijk op foto te krijgen zeker als je er voor kiest zoals ik gewoon je standaard camera op je GSM te gebruiken.Herdenkingsteken van het neergestorte Amerikaanse vliegtuig. Ka je zien aan de foto dat het moeilijk is met de zon die zeker haar best doet ook al zijn we reeds oktober.
Nog een paar paddestoelen op weg naar het graf van 'M.L. Zune De Brisy' die hier op 22/11/1944 stierf.

Ik heb wat opzoek werk trachten te doen maar het i-net geeft niet zo veel prijs. De éne bron spreekt van een ongeluk de andere spreekt van een moord en verkrachting. In ieder geval vond de 11 jarige jongedame hier haar dood.

Wat mij echter wel opviel is de rood/roze krand met het kaartje 'Paracommando D,nes 18/06/2022'.


En eindigen doe ik met iets wat ik ook vaker op foto zet namelijk een heel mooie zwam op de zijkant van een boom.


GPX file :Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire Posts